UiterlijkDe grote voeten, de vleugelstompjes, de korte hals en de enorm dikke, gebogen zwarte snavel, gaven de dodo een bepaald komisch uiterlijk. Daarbij kwam nog dat hij aan het achtereind van zijn massieve, gedrongen lijf een plukje veren had. De dodo verloor zijn vliegvermogen omdat hij geen natuurlijke vijanden had waaraan hij moest ontsnappen.
Terwijl de meeste vogels die niet kunnen vliegen toch wel moeiteloos kunnen lopen, waggelde de dodo op een houterige manier.
LeefwijzeToen de mens zich op Mauritius vestigde, waren er nog volop dodo's op het eiland. Toch is er maar weinig over hen bekend. Hun voedsel was plantaardig, zoals harde zaden. Om deze te kunnen verteren, slikten ze kiezelstenen in, zoals blijkt uit skeletvondsten van het dier.
Volgens overleveringen zouden de vogels tijdens de
hofmakerij al vleugelklappend een dans opvoeren en monogaam zijn. Ze legden een ei op de grassige gedeeltes in het bos. Beide ouders zorgden voor het jong.
Hoe de dodo werd uitgeroeid Hoewel de dodo een verre verwant van onze duif was, hadden de eerste mensen die op Mauritius landden nog nooit zo'n soort dier gezien. Ze beschreven de vogel als 'kuifzwaan' en 'wilde kalkoen'.
Omdat hij geen natuurlijke vijanden had, liep de dodo argeloos op de eerste mensen toe en vormde een makkelijke prooi. De dieren werden met duizenden gedood en dienden vooral als voedsel.
Weliswaar luidden de eerste berichten dat het vlees taai en niet goed van smaak was (vandaar ook de naam 'walgvogel'), maar na de lange zeereis maakte de honger rauwe bonen zoet voor de zeelieden.
Niet alleen overbejaging was verantwoordelijk voor het uitsterven van de vogels.
|
Samen met de eerste bewoners van het eiland kwamen de varkens, ratten, honden en katten, voor wie de eieren en de jongen van de dodo een gemakkelijke prooi waren. In 1680, dus nauwelijks 170 jaar nadat de eerste mens voet gezet had op het eiland Mauritius werd de laatste dodo gedood.
Korte feitjes: · De Noordamerikaanse trekduif, die verwant is met de dodo, was een van de talrijkste vogels ter wereld. In 1870 waren er nog miljarden exemplaren. Nog geen 45 jaar later was de totale soort uitgeroeid.
· De grootste vogel die ooit op aarde leefde, was de reuzenstruisvogel Aepyornis die op Madagascar leefde. Hij was drie meter hoog, woog meer dan 500 kilo en legde eiren met een omtrek van een meter.
|